Pisanje življenjepisa: Povej kaj zmoreš

Prazen osebni povzetek  je izguba časa in zaseda dragocen prostor v vašem življenjepisu. Ne zapravljajte ga z nesmiselnimi besedami. Na voljo imate le nekaj sekund časa da zvabite zaposlovalca k nadaljnjemu branju, preden vaš življenjepis odloži. Potencialni delodajalci želijo takoj vedeti ali imate vse kar potrebujete za uspeh na iskanem delovnem mestu v njihovem podjetju.  

Usodna napaka je, da govorite o tem kaj si sami želite in ne, kaj lahko prispevate potencialnemu delodajalcu. Namesto tega uporabite  že uvod, da povzamete svoje najbolj prodajane točke. Prilagodite ga delovnemu mestu in podjetju. To je vaša priložnost, da takoj pojasnite, zakaj ste pravi kandidat.

Izberite vsebino

Če želite določiti, kaj vključiti v povzetek, si zastavite naslednja vprašanja:

Katere so najpomembnejše lastnosti, ki jih bodoči delodajalec najverjetneje išče za to vlogo?

Kaj natančno potrebujem, da bom najboljši kandidat za to določeno delo?

Kateri dodatni dejavniki me bodo verjetno ločili od drugih kandidatov? So to posebne spretnosti, jezik, višja stopnja izobrazbe, izkušnja ali certifikat?

Kako sem te veščine uporabil za ustvarjanje rezultatov pri  svojih prejšnjih delodajalcih? Kateri dosežki najbolje kažejo moje sposobnosti?

Omogočite enostavno branje

Ob upoštevanju zgoraj navedenega se v kratkem odstavku opišite z dejstvi, ki vašo ciljna občinstvo najbolj zanima. Začnite specifično! Na primer »Strokovnjak za patente«, »Interni svetovalec za skladnost« ali »Vodja strojnega vzdrževanja«, tako da bralec takoj ve kakšen kandidat ste in kakšen položaj iščete. Besedilo naj bo kratko in neposredno, tako da odstranite pretirano izražene besede – na primer “motivirani”, “marljivi”, “usmerjeni v podrobnosti”. 

Dodate lahko nekaj stolpcev ali vrstic z oznakami, ki poudarjajo temeljne kompetence ali izkušnje, pomembne za vaše ciljno delo. Kvantificirajte, kjer je to mogoče. To je vaša priložnost, da pokažete svoje prednosti in ponazorite, kako bi se nanašale neposredno na delodajalca. Izogibajte se dolgemu besedilu, ki ga je težko brati.

Bodite pisatelj

Začetna izjava o kompetencah in primernosti je trn v peti večini pripravljavcev življenjepisa. Trik je, da ga napišete na koncu. Po tem ,ko ste preostanek življenjepisa prilagodili za določeno delovno mesto. Ko ste na podlagi izobrazbe, delovnih izkušenj ali kakšne druge posebnosti že ugotovili, da izpolnjujete vse zahteve, potem se lotite pisanja. Takrat bo veliko lažje pripraviti nekaj ustreznih stavkov, da se boste postavili kot močan kandidat.

Ampak, to je v spremnem pismu. . .

Čeprav bi moralo tudi vaše spremno pismo navesti položaj, ki ga iščete, in navesti jasen argument, zakaj ste najboljša oseba za to službo, je dobro, da povzetek navedete tudi v samem življenjepisu. Pogosto si organ za najem ne bo vzel časa niti za ogled spremnega pisma, razen če hiter pogled na življenjepis upraviči porabo dodatnega časa. Poleg tega se življenjepisi in spremna pisma pogosto ločijo inj razdelijo različnim odločevalcem. Posledično želite, da vaš samostojni življenjepis jasno sporoča vašo vrednost.

Bralci imajo radi

Odločevalci v podjetjih in kadrovsko osebje cenijo dobro napisan povzetek na vrhu življenjepisa. Prihranimo čas in trud, če lahko preberemo nekaj stavkov in dobro vemo, ali ste usposobljeni za določeno delo. S takojšnjim poudarkom vaše primernosti, svojemu občinstvu omogočite pozitiven pogled in z zanimanjem prebere preostanek življenjepisa. Utemeljitev primernosti za delovno mesto deluje neprimerljivo bolje, kot zanašanje na vašo zgodovine in izkušnje. 

Najboljši argument, da si vzamete čas za razmislek in skrbno sestavite svoj predstavitveni povzetek je, da zaposlovalci jasno razumejo kaj prinašate na mizo. Dobite dodatno prednost, če natančno veste kako prodati svoje veščine. Ko boste naslednjič v iskanju nove zaposlitve bo to znanje ključnega pomena za vaš karierni uspeh.