Stop! Brez stiska rok.

Prezrite vse nasvete, ki sem jih že zagovarjal v zvezi s pomenom začetka in končanja vsakega razgovora za službo s trdnim stiskom rok. Stroka  pravi, da se mora rokovanje prenehati – tudi ko se ta pandemija konča. Ko stisnete roko drugi osebi, ne veste, kje je bila ta roka, in se izpostavljate zelo resnični nevarnosti pobiranja virusov in bakterij. Zato, da zaščitite sebe in druge, imejte roke pri sebi!

Stisk roke obstaja že tisočletja in je do zdaj že standardni pozdrav za globalno politiko in poslovanje. Upodobitve ljudi, ki si rokujejo, se pojavljajo v umetnosti in literaturi že v starem Egiptu. To je bil način, kako pokazati, da ne držite orožja ali ga ne skrivate v rokavu. Kazal je na dobre namene in postal simbol zaupanja in sodelovanja ter utrjevanja odnosov.

Rokovanje prihaja samodejno do mnogih od nas. Umetnost pravilnega stiskanja roke mi je v mladosti pokazal oče. Izvedel sem, da lahko stisk roke gre narobe. Lahko je lepljiv, mlahav kot mrtva riba, drobilnik kosti ali neskončen. Stisk roke si lahko razlagamo kot pasiven, agresiven, odločen, šibek ali odraža nezanimanje za interakcijo. Prav tako bi ga lahko razlagali kot igro moči. 

Toda v prihodnosti, tudi ko se bomo lahko varno spet osebno srečali, bom moral prekiniti svojo navado, da samodejno podaljšam roko, da se vržem v pozdrav. V decembru 2020 je znano evropsko podjetje za anketiranje 1500 udeležencev vprašalo, kateri trendi COVID naj bi se nadaljevali tudi po izginotju pandemije. Trideset odstotkov vprašanih je reklo, da bi  radi stisnili roko drugim ljudem manj pogosto kot pred pandemijo, 26% pa jih je reklo, da tega sploh ne bi želeli. Na splošno se je 54% strinjalo z izjavo: “Z veseljem ne bi nikoli več stisnil roke nekomu”, 54% pa je dejalo, da bi to storili le, če bi to zahtevalo formalno ali poklicno okolje.

Kaj bo nadomestilo rokovanje? Lok je tradicionalni pozdrav v mnogih azijskih kulturah. Na Tajskem vadijo “wâi”, rahel lok z dlanmi, stisnjenimi skupaj kot v molitvi. Podobno je indijski “namaste”, zgibana kretnja roke, ki jo spremlja sklon glave. Judovsko in muslimansko prebivalstvo se sploh ne dotika, ko pozdravlja pripadnika nasprotnega spola. Po drugi strani pa ljudje v mnogih evropskih državah pogosto dvojno ali trojno poljubljajo lica (tradicija, ki se ji je treba izogibati tudi v dobi koronavirusa). Kako pa je s priljubljenimi – precej manj formalnimi, a sprejetimi – pozdravi, kot je udarec s pestjo ali petica? Morda so nekoliko varnejši, vendar roka še vedno pritiska na roko in bolezni potujejo po tej poti. Tudi izbokline komolcev z dolgimi rokavi lahko kršijo potrebo po ohranjanju priporočenih najmanj treh metrov razdalje.

Če poskušate nekomu stisniti roko in se upira (iz kakršnega koli razloga), lahko eni ali obema stranema postane neprijetno. Bolje je preprosto reči, da jih je z veseljem videti (ali spoznati), vendar upoštevate zdravstvene protokole. Ne pozabite dodati dobrega očesnega stika in prijaznega nasmeha.

P.s. Sam si želim, da se dobri stari stisk rok vrne v vsem svojem čaru.