Kako se prebiti skozi proces menjave zaposlitve?

Poslali ste več življenjepisev, šli na več razgovorov, prejeli pa še niste nobenega klica. Odločnost in vznemirjenje lahko hitro zamenjata nelagodje ter dvom. Spraševati se lahko začnete: “Ali sem dovolj spreten in izkušen, da naredim ta preskok?” … »Kaj pa, če mi nihče ne da priložnosti?«»Kako bom lahko kdaj dokazal svoje sposobnosti?«

Nato pa se zgodi tisti klic, na katerega že tako dolgo in nestrpno čakate. Na razgovor vas povabi podjetje, ki ste se mu želeli pridružiti odkar pomnite. Navdušeno sprejmete povabilo in vaša samozavest začne naraščati, ko razmišljate o vseh načinih, na katere lahko optimizirate svoje talente in najdete veselje na tem delovnem mestu. Ta samozavest pa hitro upade, ko mineta teden ali celo dva brez besed. Sledijo mešana čustva. Od upanja, vznemirjenja in navdušenja … do bojazni, negotovosti in panike.

Ko se namreč odločite pustiti eno službo zaradi druge, lahko to v vas zbudi kopico različnih čustev. Seveda tovrstna karierna sprememba predstavlja velik korak v življenju vsakega človeka. Po nekaj letih dela na vašem izbranem delovnem mestu že začenjate čutiti, da ste tukaj dosegli svoj maksimum in da je čas, da se premaknete naprej. Privlači vas nova kariera in vsekakor je zelo vznemirljivo razmišljati o drugačnih možnostih. Verjetno ste navdušeni zaradi nove obetavne priložnosti, ki pa v vas hkrati zbuja strah pred neznanim. Ne glede na to, ali želite najti nekaj bolj smiselnega, manj stresnega ali z večjimi priložnostmi, upate, da se bo vse postavilo na svoje mesto. Pomembno pa je, da se na to pot podate z veliko mero optimizma. Ko se torej lotite procesa iskanja zaposlitve, morate pričakovati tako vzpone kot tudi padce in jih sprejeti kot del vaše poti.

SPREJMITE ČUSTVA, KI JIH PRINAŠAJO SPREMEMBE

Pričakujte, da so čustvena nihanja popolnoma normalen del procesa menjave službe. Ta proces lahko traja nekaj tednov, lahko se pa zavleče v nekaj mesecev ali v nekaterih primerih tudi dlje. Popolnoma normalno je, da se boste v določenih obdobjih, ko ne boste prejeli nobenega odgovora ali pa boste celo zavrnjeni, počutili razočarano, zmedeno in nemočno. Vendar pa je dejstvo, da če se pripravite na tovrstna prihajajoča nihanja čustvev, jih boste lažje obvladovali, ko se pojavijo. Ko veste, da prihajajo dnevi, ko se ne bo nič dogajalo, vas to ne bo presenetilo ali pretreslo. Lažje vam bo, da se vrnete in napredujete pri iskanju.

NAJDITE PODPORO PRI ISKANJU NOVE ZAPOSLITVE

Če imate nekoga, s komer si med iskanjem zaposlitve lahko pomagate in vam lahko svetuje, ga le pokoristite. Obstajajo izkušeni karierni svetovalci, ki so strokovnjaki pri iskanju zaposlitve. Pomagajo vam lahko normalizirati doživljanje vaših čustev ter vas tudi v fazi, ko niste prepričani vase vodijo skozi proces iskanja zaposlitve. Ustvariti vam pomagajo bolj zdravo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Svetujejo vam glede vašega življenjepisa in vas pomagajo usmerjati v procesu menjave zaposlitve. Karierni svetovalci so zagotovo oprijemljiva pomoč pri napredovanju iskanja službe, saj spremljajo vaš napredek, vas motivirajo in preverjajo, če se trudite izpolniti svoje karierne cilje.

DELO NA SEBI

Pomembno je, da se kljub neuspehom ali negativnim čustvom ob iskanju nove službe ne odpovemo vsakodnevnim aktivnostim, s katerimi razvijamo nove spretnosti in pridobivamo uporabna znanja, ki nam lahko v prihodnosti koristijo. Pridobite kakšna nova znanje, vključite se v kakšen tečaj za učenje novega jezika ali pa morda računalniški tečaj. Raziščite tudi, katere so tiste spretnosti, ki so pri delodajalcih danes zelo zaželene in iskane. Prav tako razmislite o veščinah, ki jih že imate in jih probajte identificirati. To so namreč tiste prednosti, ki vas lahko morda razlikujejo od drugih. Ste analitični? Skrbni? Natančni? Timsko usmerjeni? Vizionarski? Akcijsko usmerjeni? Imejte v mislih, da imate lahko veliko prednosti, zato se ne omejujte.

DELO V SMERI ISKANJA ZAPOSLITVE

Ni potrebe po tem, da se preobremenite ob iskanju nove zaposlitve. Ustvarite si majhno vsakodnevno navado, ki vam bo pomagala pri menjavi kariere. Poskusite si vsak dan vzeti 10-15 minut za telefonski klic, če še niste, si ustvarite LinkedIn profil in se tam vsak dan povežite s tremi osebami ali pa raziščite podjetja, ki bi vas znala zanimati.

VZEMITE SI ČAS ZA RAZMISLEK O TEM, KAJ DELUJE IN KAJ NE

Na koncu vsakega dneva si vzemite čas za razmislek o tem, kaj v vašem procesu menjave zaposlitve deluje in kaj bi bilo potrebno še dodelati in spremeniti. Zabeležite si svoje korake, misli in cilje. Ob vsem tem si ne pozabite vzeti tudi oddih, da zbistrite svoje misli.

Spomnite se, da preskok kariere zmeraj predstavlja majhen zaplet s čustvenimi vzponi in padci, ki so le običajen del tega procesa. Podajte se na to pot čim prej.