Kako lahko tudi delodajalci pustijo slab vtis na razgovoru za službo

Potencialni delodajalci lahko enako kot iskalci zaposlitve pokvarijo vtis na razgovoru. Nekatere napake so lahko za delodajalce usodne in v očeh iskalcev zaposlitve mečejo slabo luč na podjetje. Spodaj navajamo nekaj najbolj pogostih pritožb iskalcev zaposlitve.

NEJASEN CILJ

Velikokrat se zgodi, da potencialnemu delodajalcu sploh ni jasno, kaj točno išče. Zato je pomembno, da preden začnete iskati novega kandidata, razjasnite, kaj si sploh želite. Jasne morate imeti razloge za zaposlitev, na kakšen način se bo novi zaposleni vklopil v podjetje, funkcije, ki jih bo opravljal ter veščine in lastnosti, ki so potrebne za opravljanje teh funkcij. Šele, ko je cilj popolnoma jasen, morate te informacije posredovati kandidatom ter kadrovskemu oddelku vašega podjetja, ki dela na iskanju novega kadra.

TEŽAVEN POSTOPEK

Podjetje lahko pusti pri kandidatih zelo slab vtis, ko gre za pomanjkanje organizacije in usmeritve podjetja. Kandidate namreč odvrnejo dolgotrajni procesi zaposlovanja z več sestanki, dolgimi premori med posameznimi koraki ter pomanjkanje povratnih informacij in jasnosti o naslednjih korakih. Kandidati sicer razumejo, da se pojavljajo roki in nujni primeri, ki jih je treba sproti reševati, vendar pa boste kot delodajalec na tak način hitro dali občutek, da niste resen delodajalec in se ne držite dogovorov.

NEREALNA PRIČAKOVANJA

Seveda bi si vsak potencialni delodajalec želel kandidata, ki izpolnjuje ali celo presega vsako želeno ozadje in specifikacije izkušenj. Vendar pa je iskanje popolnosti v večini okoliščin nerealno in ovira učinkovito zapolnitev potrebe po zaposlovanju v razumnem času. Ko izdelujete opis za delovno mesto, morate jasno določiti, katera merila so »obvezna« in katera je »lepo imeti« ter določiti prioritete. Močan kandidat lahko pride v nepričakovanem paketu, zato je pomembno, da ostanete odprti.

ZAPRAVLJANJE ČASA KANDIDATA

Nespoštovanje časa kandidata je lahko ena od največjih napak pri zaposlovanju. Spoštovati morate tako začetne, kot tudi končne čase razgovorov, zato se poskusite držati urnika. Prav tako je smiselno odpraviti vse prekinitve. Pozabite na sprejemanje telefonskih klicev med razgovorom, razen če je to nujno potrebno. Kandidati bodo že razumeli, da so nujni primeri, vendar pa morate tudi vi kandidata prositi za razumevanje in se opravičiti v primeru kakršnih koli motečih dejavnikov.

SLABE TEHNIKE RAZGOVORA

Večina delodajalcev domneva, da imajo odlične komunikacijske veščine in da delo z ljudmi opravljajo popolno. Ravno tu pa se pojavi težava. Velikokrat se delodajalci sploh ne zavedajo, da so s strani kandidatov tolikokrat zavrnjeni zaradi neustrezno zastavljenih vprašanj. Vsekakor morate pomisliti, če bi vam morda prišlo prav še kakšno dodatno usposabljanje o pravilnem in ustreznem zastavljanju vprašanj na razgovorih. Ne pozabite namreč, da morate pridobiti vse informacije potrebne za sprejemanje najboljših odločitev o zaposlitvi.

Tako kot delodajalci pričakujete od kandidatov, da si bodo pred razgovorom pogledali vse o vašem podjetju in ga raziskali, da bi se pripravili na razgovor, tako kandidati zamerijo bodočim delodajalcem, ki niso opravili svoje domače naloge. Predhodno si natančno preberite življenjepis vsakega kandidata, da boste lahko postavljali učinkovita vprašanja. Kandidati ne marajo izgubljanja časa z zagotavljanjem odgovorov, ki jih je enostavno ugotoviti s hitrim pogledom na življenjepis. Prav tako se potrudite ne postavljati preveč osebnih ali neprimernih vprašanj.

GRDO OBNAŠANJE

Pomanjkanje osnovnega bontona tudi odvrača iskalce zaposlitve. Delodajalci se morate enako kot iskalci zaposlitve izogibati kletvicam, pripovedovanju neprimernih šal ali pritoževanju nad razmerami v vašem podjetju. Ne govorite slabo o svojem podjetju ali o svojih zaposlenih, kot tudi da niste navdušeni nad organizacijo v vašem podjetju. Prav tako ne omalovažujte konkurence, kjer kandidat morda tudi opravlja razgovore. V mislih imejte, da morate svoje podjetje predstaviti v najboljši možni luči.

GOSTOLJUBNO RAVNANJE

S kandidati ravnajte previdno. Ko nekoga povabite v svoje podjetje na razgovor, ste gostitelj in morate svojim gostom ponuditi gostoljubje. Neprimerno ravnanje vključuje pomanjkanje prilagodljivosti, ko gre za dogovarjanje termina za razgovor, nezagotavljanje potrebnih informacij, kot so jasna navodila do pisarne, navodila za parkiranje ali seznam ljudi, ki jih bodo srečali. Razmislite o zagotavljanju prijetne izkušnje kandidatov. Vsi, ki pridejo v vaše podjetje, bi se morali počutiti dobro glede vaše organizacije, ne glede na to, ali jih boste zaposlili ali ne, saj se bo to odrazilo na vašem ugledu na trgu.

POMANJKANJE VODENJA

Prepričljiv način, da boste uničili postopek razgovora je, da ste neodzivni in kandidatu ne posredujete vaše končne odločitve. Nikogar ne zavajajte. Čeprav je neprijetno posredovati slabe novice, če se odločite, da ne boste zaposlili določenega kandidata, odlašanje le še poslabša situacijo. Neposredne in poštene povratne informacije delajo iskalcem zaposlitve uslugo, saj jim omogočajo, da prilagodijo svoj pristop, ko napredujejo pri iskanju. Najhujši greh po razgovoru je, da se sploh ne odzovete in zavajate kandidata.