Prednosti in slabosti menjavanja službe

Menjava službe je lahko smiselna iz različnih razlogov in predstavlja veliko spremembo v vašem življenju. Po eni strani ste nad iskanjem nove zaposlitve lahko navdušeni, po drugi strani pa je sprememba lahko zastrašujoča.

V blogu bomo opisali in našteli najpomembnejše pozitivne in negativne spremembe, ki vas lahko doletijo ob menjavi službe. Upamo, da vam bodo pri vaši odločitvi v pomoč.

4 prednosti menjave službe

  • Morebitna zmanjšana raven stresa

Če imate trenutno precej zahtevno službo in dolg urnik, hkrati pa morate poskrbeti tudi za svojo družino, se lahko počutite precej pod stresom.

V takem primeru vam lahko iskanje nove službe zelo koristi, saj lahko najdete drugo manj zahtevno delo in zmanjšate raven stresa ter poskrbite za kvaliteto življenja.

  • Izboljšano ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem

Ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem je pogoj za srečno in zadovoljno življenje. Mnogi ljudje se spopadajo s to težavo, saj jim služba vzame preveč časa. Ugotovite, katere so vaše vrednote in na podlagi tega določite, kakšne službe si želite. Če ste trenutno v situaciji, ko želite imeti več prostega časa in delati manj, je menjava službe lahko odličen način za dosego tega cilja.

  • Boljša plača in možnost napredovanja

V določenih službah nimate možnosti napredovanja. To je seveda odvisno od same strukture podjetja in njegove politike napredovanja. Če se počutite, da se v sedanji službi dosegli višek svojega razvoja in potrebujete nove izzive, lahko razmišljate o menjavi službe, s tem pa tudi o boljši plači. Velikokrat večina zaposlenih na novem delovnem mestu v primerjavi s starim dobi več odgovornosti in višjo plačo.

  • Osebna rast in sledenje svoji strasti

Z iskanjem nove zaposlitve in menjavo službe lahko pride večja odgovornost, kar vas lahko spravi iz cone udobja in od vas zahteva določeno mero osebnega razvoja. Če izstopite iz svoje cone udobja, lahko resnično zrastete osebnostno in se naučite soočati s pritiskom. Poleg tega pa boste lahko opravljali delo, ki vam predstavlja strast.

3 slabosti menjave službe

  • Zaradi menjave službe se lahko počutite precej negotovo

Če ste oseba, ki je precej neprilagodljiva in se boji ukvarjati z veliko novimi stvarmi naenkrat, obstaja velika verjetnost, da spremembe v karieri morda niso za vas.

Z vsako novo službo pride tudi poskusna doba. V tem času lahko zlahka dobite odpoved, če svojega dela ne opravljate dobro. To pa pomeni tudi resno finančno tveganje. Zato se prepričajte, da imate določeno finančno rezervo, preden zamenjate službo.

  • Menjava službe je lahko stresna

V mnogih primerih menjava službe pomeni tudi nekaj dela na vaši strani. Naučiti se morate različnih novih stvari v precej kratkem času. Ker je na začetku nove službe toliko novih stvari, ki se jim morate prilagoditi, je velika verjetnost, da se boste v prvih dneh in tednih počutili precej preobremenjeni in izčrpani.

  • Z menjavo službe se morate se prilagoditi novemu delovnemu okolju

Kultura v podjetjih se precej razlikuje in morda preprosto ni v skladu z vašimi osebnimi vrednotami in prepričanji. Lahko se pojavijo tudi težave pri prilagajanju na novo korporativno kulturo, če zamenjate službo.

Morda boste imeli tudi smolo in končali v podjetju s precej slabim delovnim vzdušjem. V takem primeru bo vaše življenje pogosto precej nesrečno, saj boste morali v službi preživeti dolge ure z ljudmi, ki vam niso všeč.

Preden se odločite za ta korak, dobro pretehtajte prednosti in slabosti ter posledice, ki jih bo ta odločitev imela za vas.