Kako izgleda karierno svetovanje in kako vam lahko pomaga pri kariernem razvoju?

Vaš poklicni razvoj je vseživljenjski proces in obstaja več dejavnikov, ki vplivajo na vaš poklicni razvoj, vključno z vašimi interesi, sposobnostmi, vrednotami, osebnostjo, ozadjem in okoliščinami. Karierno svetovanje je proces, ki vam bo pomagal spoznati in razumeti sebe in svet dela za sprejemanje kariernih, izobraževalnih in življenjskih odločitev.

Karierni razvoj je več kot le odločitev o smeri in zaposlitvi, ki jo želite dobiti, ko zaključite določeno stopnjo izobraževanja. To je res vseživljenjski proces, kar pomeni, da se boste skozi življenje spreminjali, spreminjale se bodo situacije in nenehno boste morali sprejemati karierne in življenjske odločitve. Cilj kariernega svetovanja ni le, da vam pomaga pri odločitvah, ki jih morate sprejeti zdaj, temveč vam dati znanje in veščine, ki jih potrebujete za prihodnje karierne in življenjske odločitve.

Kaj lahko pričakujem od kariernega svetovanja?

Vaš karierni svetovalec vam bo pomaga:

 • ugotoviti, kdo ste in kaj želite od svojega izobraževanja, kariere in življenja;
 • s pogovorom o vaših mislih, idejah, občutkih in pomislekih glede kariere in izbire izobraževanja ter vam pomagal razvrstiti, organizirati in osmisliti svoje misli in občutke;
 • prepoznati dejavnike, ki vplivajo na vaš poklicni razvoj, in oceniti vaše interese, sposobnosti ter vrednote;
 • pri iskanju virov informacij o vaši željeni karieri;
 • določiti naslednje korake in razviti načrt za dosego vaših ciljev.

Kdo potrebuje poklicno svetovanje?

Ker je razvoj kariere vseživljenjski proces, je karierno svetovanje lahko primerno za vsakogar, vključno z dijaki, študenti, iskalci zaposlitve in zaposlenimi, ki iščejo nove priložnosti. Prej ko se začnete namerno odločati o svoji prihodnosti, bolje boste pripravljeni! 

Ljudje marsikdaj potrebujemo vodenje skozi procese, ki nam niso poznani in to odlična priložnost za osebno rast. V katerih točkah vam lahko karierno svetovanje pomaga pri ustvarjanju kariere:

 • Izbira prave kariere: Karierni svetovalec lahko analizira vaše osebnostne interese, s čimer lahko ugotovite, katere so najboljše poklicne možnosti za vas.
 • Odločitev o časovnem razporedu in karierni strategiji: Karierno svetovanje vam ne pomaga le pri odkrivanju vaših prednosti in odlik, ampak bo z različnimi sodobnimi metodami iz vas pomagalo narediti bolj organizirano in produktivno osebo.
 • Pomaga pri pridobivanju pravih spretnosti: Karierno svetovanje vam pomaga pridobiti fokus, organizacijske sposobnosti, kar se lahko resnično odraža pri vašem delu.
 • Pomaga pri učenju tehnologije: Usmerja in svetuje vam pri učenju novih tehnologij.
 • Razvijete odnos do reševanja problemov: To vam koristi pri reševanju novih poklicnih izzivov, hkrati pa vam pomaga v vsakdanjem življenju. 
 • Izboljšate svoje komunikacijske sposobnosti: Nauči vas veščin poslušanja in pravilnega odziva.

Zakaj je karierno svetovanje v zadnjem času še posebej pomembno?

Epidemija Covida je konkretno zarezala v naš vsakdanjik. Praktično čez noč so se rodila nova delovna mesta, nekatera že uveljavljena pa so začela izgubljati na svoji vrednosti. Prilagajanje na nove situacije še nikoli ni bilo tako pomembno, še posebej na področju zaposlovanja. V teh časih je zato lahko karierni svetovalec nepogrešljiv del vašega kariernega razvoja, saj vam lahko s svojim svetovanjem, če ga upoštevate, dvigne samozavest in pomagata, da sprejmete najboljše prakse, ki lahko pomagajo posamezniku do uspeha in doseganju svojega sanjskega cilja.