Katerim napakam se moramo izogniti pri pisanju življenjepisa?

Pisali smo že o tem, kaj mora biti vključeno v zmagovalni življenjepis. Enako pomembno pa je tudi, kaj izpustiti iz svojega življenjepisa ali čemu se izogniti. Ker imate na življenjepisu omejen prostor, ne zapravljajte prostora za nepotrebne informacije in se hkrati poskušajte izogniti najpogostejšim napakam pri pisanju le-tega.

PRAVOPISNE NAPAKE IN BERLJIVOST

Prvo pravilo je, da mora vaš življenjepis biti brez pravopisnih napak in enostaven za branje. Seveda se lahko vsakomur zgodijo napake, vendar boste s slovničnimi napakami v življenjepisu videti površno. Izgledalo bo, kakor da vam ni bilo dovolj mar, da bi preverili svoj življenjepis, preden ste ga poslali. Pojdite skozi svoj življenjepis in preverite črkovanje. Še posebej bodite pozorni na imena, datume in telefonske številke. Ne eksperimentirajte preveč s pisavami in ostalimi elementi, ki morda ne bodo dobro prevedeni v računalniški sistem nekoga drugega. Če uporabljate oznake, naj bodo to le osnovne pike ali kvadratki, brez drugih ikon.

DOLŽINA ŽIVLJENJEPISA

Življenjepis mora biti kratek in jedrnat in naj ne bi obsegal več kot dve A4 strani. Opise svojih delovnih mest zmanjšajte na minimum, ki jasno izraža vaša znanja in kompetence. Prav tako je pomembno, da se osredotočite na svoje najbolj nedavne in najpomembnejše izkušnje in dosežke. Razmislite o tem, kaj ste pokazali v različnih vlogah, ki bi zanimale delodajalca. Delodajalec si namreč zmeraj želi brati prilagojen življenjepis, osredotočen na izkušnje, ki vam bodo na novem delovnem mestu prišle prav.

NESMISELN POVZETEK NA VRHU ŽIVLJENJEPISA

Najbolj je zaželen odstavek s kratkim povzetkom na vrhu vašega življenjepisa, ki poudarja vaše najpomembnejše veščine za pozicijo, na katero se prijavljate. Pisanje kratke osebne izjave ali povzetka na vrhu življenjepisa je bistveno. Bodočemu delodajalcu bi morali dati idejo o tem, kakšna oseba ste, kakšna je vaša delovna etika, katere so vaše vrednote in kaj vas motivira. Vendar pa imejte v mislih, da se predpostavlja, za katero delovno mesto se prijavljate, zato vam ni treba oblikovati objektivne izjave o tem, katera pozicija vas zanima ali vključevati naziv delovnega mesta. Poleg tega pa se velikokrat zgodi, da so vaše objektivne izjave oblikovane zelo nesmiselno ali tako posebno, da je prav očitno, da so oblikovane za določeno pozicijo. Zato bodite pri povzetku vašega življenjepisa zelo pozorni, kaj navajate in na kakšen način.

SLABO STRUKTURIRAN ŽIVLJENJEPIS

Vaš življenjepis mora biti dobro strukturiran in imeti jasno obliko, saj bo najprej prebran na zaslonu, še preden bo natisnjen. Zato svoj življenjepis oblikujte tako, da bo lahko berljiv na zaslonu. Držite se standardnih pisav, kot so Times New Roman, Arial, Calibri in Verdana z velikostjo pisave 11 ali 12. Ležeče pisave, krepko besedilo in barve uporabljajte samo zmerno ter se izogibajte obrobam in okvirjem, saj lahko odvrnejo pozornost od vsebine.

Če svoj življenjepis naložite kot Wordov dokument, bi lahko delodajalec imel drugačno različico, zaradi česar bi lahko bil dokument videti slabo oblikovan. Nalaganje PDF dokumenta je običajno bolj zanesljivo. Čeprav skoraj vsi uporabljajo Word, je dodatna prednost formata PDF ta, da dokumenti ostanejo isti ne glede na to, kateri sistem za urejanje besedil uporabljate ali kateri operacijski sistem ima prejemnik na računalniku, ko odpre dokument.

Če si pa želite prihraniti nekaj časa pri oblikovanju življenjepisa, pa lahko razmislite tudi o uporabi spletnih oblikovalcev življenjepisa. Ko izpolnite vsa ustrezna polja s svojimi informacijami, življenjepis samo prenesete in je že pripravljen za uporabo.

LAŽI IN ZAVAJAJOČE INFORMACIJE

Morda vas bo zamikalo, da bi v svojem življenjepisu nekatere stvari pridodali in napihnili, vendar to nikoli ni dobra ideja. Ne glede na to, ali razmišljate o pretiravanju o svojem jezikovnem znanju ali o izmišljevanju kvalifikacij, imejte v mislih, da so vse informacije, ki jih navajate, tudi preverljive in hitro se lahko zgodi, da vas dobijo pri laži. V nekaterih primerih se lahko obravnava kot kaznivo dejanje, če laž vodi do tega, da si zagotovite dobro plačano vlogo. Številni kadrovniki so tudi zelo prilagodljivi glede zahtev in bodo upoštevali tudi kandidate, ki ne izpolnjuje vseh meril in so jih prepričali z osebnostjo ali s katerimi drugimi kompetencami. Zato se izogibajte lažem in olepševanju svojih preteklih izkušenj.

NEPRIMERNA FOTOGRAFIJA

Za večino prijav na delovna mesta ni potrebna vključitev fotografije v življenjepis, vendar pa lahko fotografija doda vašo osebno noto. Vsaka vaša fotografija iz osebnega življenja ne bo primerna za uporabo v življenjepisu. Pozabite ne uporabo fotografij iz počitnic, zabav in nočnega življenja. Te fotografije lahko sicer pokažejo vašo osebnost, vendar so popolnoma neprimerne za uporabo v profesionalnem okolju. Če se že odločite pripeti svojo fotografijo, naj bo ta profesionalna. Na fotografiji morate imeti urejen in profesionalen videz ter nasmeh na obrazu.

V mislih imejte, da imate samo eno priložnost, da naredite dober vtis, zato se le potrudite pri pisanju življenjepisa in poskrbite za najboljši možen prvi vtis.