Nasveti za lažje iskanje službe

Udeležba na razgovoru za delovno mesto, ki si ga resnično želite, je lahko zelo vznemirljiva in hkrati zelo stresna. Obstaja možnost, da boste dobili službo, vendar obstaja tudi možnost, da priložnost izgubite. Pripravili smo nekaj nasvetov za lažje iskanje službe.

Priporočilno pismo nekdanjega delodajalca
Priporočilno pismo nekdanjega delodajalca vas lahko razlikuje od drugih kandidatov. Če potencialni delodajalec zahteva priporočilno pismo, poskrbite, da boste osebi, ki piše pismo posredovali vse smernice za predložitev. Posredovati morate tudi svoj trenutni življenjepis, podrobnosti o vlogi in kvalifikacijah, ki jih želite poudariti. Ko pošljejo priporočilno pismo, napišite zahvalno pismo.

Prijavite se tudi če niste popolnoma primerni.
Veliko ljudi podcenjuje svojo vrednost za delodajalce. Predvidevajo, da razgovore dobijo le kandidati, ki izpolnjujejo vse pogoje. Mnoga podjetja morajo hitro zapolniti prosta delovna mesta in nimajo časa iskati kandidatov, ki imajo vse kvalifikacije iz razpisa. Podjetja lahko namesto diplome v panogi sprejmejo praktične izkušnje. Nekateri delodajalci omogočajo tudi usposabljanje na delovnem mestu za tiste, ki bodo morda morali razviti novo spretnost za opravljanje določenih nalog.

Naredite raziskavo o podjetju
Raziskava o podjetjih vam lahko pomaga pri odločitvi, ali se želite prijaviti na delovna mesta v teh podjetjih. Preden se prijavite si oglejte spletno stran podjetja in ocene zaposlenih ter preverite, ali bi se dobro ujeli z njihovo kulturo. Z branjem mnenj nekdanjih in sedanjih članov ekipe lahko izveste več o vsakodnevnem delu v podjetju in stopnji zavzetosti zaposlenih. Raziskave vam lahko pomagajo tudi pri tem, da z izkazovanjem tega znanja naredite vtis na osebo, ki opravlja razgovor.

Posodobite in prilagodite svoj življenjepis
Preden se začnete prijavljati na delovna mesta v življenjepis dodajte vsa nova znanja, dosežke ali nagrade. Prav tako morate spremeniti svoj cilj ali povzetek. V opisu delovnega mesta in na spletni strani podjetja poiščite ključne besede, ki jih lahko uporabite v življenjepisu. Tako lahko preprečite, da bi bila vaša vloga izločena še preden jo kdo prebere.

Vadite svoj nastop
Številni razgovori se začnejo z vprašanjem, kot je “Povejte mi nekaj o sebi”. To vprašanje lahko slišite tudi na dogodkih za profesionalno mreženje. Te priložnosti izkoristite za hitro predstavitev, v kateri opišete svoje poklicne dosežke in cilje. Na koncu predstavite zanimivo osebno dejstvo, na primer svoje hobije in interese.

Mreženje
Z uporabo svojih stikov lahko najdete in se prijavite na delovna mesta, ki jih delodajalci še ne objavljajo. Prijateljem, družinskim članom in nekdanjim sodelavcem povejte, da iščete službo. Že s pogovorom z znancem lahko odkrijete delovno mesto, ki ustreza vašim potrebam. Če je mogoče se udeležite dogodkov za mreženje v vaši panogi. Veliko kadrovikov in vodij zaposlovanja se udeležuje teh dogodkov, da se povežejo z bodočimi kandidati.

Osebni obisk pri delodajalcih
Obiščite podjetja in se tam pozanimajte o prostih delovnih mestih. Če ne zaposlujejo jih prosite naj vam dovolijo pustiti svoj življenjepis in vaše kontaktne podatke. S tem pokažete svoje zanimanje za delovno mesto, postanete bolj zapomnljivi in pripomorete k temu, da vaša prijava izstopa. Prosite lahko tudi za informativni razgovor, ki je priložnostni pogovor z vodjo o podjetju in njegovi vlogi. Informativni razgovor je dober način, da naredite pozitiven vtis na vodjo, ki bi vas lahko upošteval pri prihodnjih prostih delovnih mestih.

Pisanje pisem o nameri
Če vas zanima delo pri delodajalcu, vendar trenutno nima prostih delovnih mest, lahko napišete pismo o nameri, v katerem izrazite zanimanje za organizacijo ter pojasnite svoje znanje in izkušnje. Ta pisma so idealna za delodajalce, ki jih ne morete osebno obiskati. Pismo o nameri lahko pošljete po elektronski pošti in priložite svoj življenjepis, tako da ga bodo lahko shranili v datoteko za prihodnjo obravnavo.

Pošiljanje zahvalnih e-poštnih sporočil po razgovoru
Po razgovoru lahko ohranite svoje ime v spominu zaposlovalca tako, da mu pošljete zahvalno elektronsko sporočilo. Napišite, da vam je bilo srečanje všeč in poudarite, da vas delo zanima. Omenite ime in priimek vodje razgovora ter eno ali več tem, o katerih ste se pogovarjali. Če želite, omenite morebitne kvalifikacije ali dosežke, ki jih morda niste imeli priložnosti pojasniti med razgovorom. Zaposlitvenemu vodji sporočite, da ste po potrebi na voljo za dodatna vprašanja.